Blogg

RSS

Tandläkare i Jönköping vid akut tandvärk

5 Jun 2023

För den som får akut tandvärk är en tandläkare guld värd. För att försäkra dig om god tandvård och tandhälsa ska du boka dig hos en tandläkare i Jönköping.

Den som aldrig haft tandvärk kan inte sätta sig in i vad det innebär. Livet blir plötsligt outhärdligt. Det går inte att uträtta någon vettig syssla. Hjärnan och hela kroppen är helt sysselsatta med att uthärda smärta. Värktabletter hjälper inte och det går inte att somna med molande tandvärk.

Det enda botemedlet är att gå till en tandläkare. När han eller hon tagit itu med tanden känns det som att hamna i himmelriket. Plötsligt blir livet återigen värt att leva och du kan inte nog prisa din tandläkares barmhärtiga insats.

God munhygien med tandläkare i Jönköping

Det är självklart bra att ha tillgång till akut tandvård i Jönköping, när du får plötslig tandvärk. Ännu bättre är det förstås att försöka att undvika en sådan smärtsam upplevelse. Det bästa du kan göra är att regelbundet gå till en tandklinik och få en “check-up”. En tandhygienist kan se till att du blir av med plack och tandsten. Dina tänder blir också röntgade för att se om du har annalkande problem.

Du som har inbyggd skräck för tandläkare undrar kanske om det inte gör väldigt ont när tandhygienisten ska rota i dina tänder. Var lugn! Du kan få bedövning utan spruta. Istället smetar hygienisten ut en bedövningssalva. Behandlingen avslutas med putsning av dina tänder och som en ren bonus får du ett bländvitt leende.

Besök en tandläkare i Alby

22 May 2023

Att besöka en tandläkare regelbundet är avgörande för att upprätthålla god oral hälsa. Med rätt vård kan dina tänder bli vackrare och din munhälsa förbättras avsevärt. Boka en tid hos en professionell tandläkare i Alby redan idag för att ta hand om dina behov.

Optimal Tandvård för Ditt Välbehag

Dina tänder spelar en avgörande roll i ditt dagliga liv. När de blir skadade eller orsakar smärta, påverkas din livskvalitet negativt. Att kunna tugga ordentligt och slippa obehag är viktigt för ditt välmående. Hos tandläkaren kan du få hjälp med både akuta tandproblem och rutinmässig tandvård för att upprätthålla en sund munhälsa.

Tandhälsorutiner som Börjar Hemma

En sund tandvård börjar alltid hemma hos dig själv. Ingen tandläkare eller tandhygienist kan vara där för att säkerställa att du borstar tänderna och använder tandtråd på rätt sätt. Ansvaret ligger hos dig. Men det är inte tillräckligt att bara sköta tänderna själv. Hos tandläkaren finns det ytterligare hjälpmedel för att upptäcka och lösa tandrelaterade problem.

Tandläkare för Alla

Det är rekommenderat att besöka en tandläkare minst en gång om året. Vid dessa besök kontrolleras dina tänder för eventuella karies- eller andra problem. Röntgenbilder kan tas för att upptäcka eventuella dolda problem. Om inga problem upptäcks behöver du inte komma tillbaka förrän nästa år, om inte nya problem uppstår.

Ibland finns det akuta situationer. En olycka kan inträffa och i samband med detta kan en eller flera tänder skadas. Att cykla omkull eller snubbla kan leda till att en tand slås ut - och det är smärtsamt. Då är det värdefullt att ha tillgång till en kompetent tandläkare i Alby. Genom att boka en akuttid kan du snabbt få hjälp med smärtlindring och andra åtgärder. Om du önskar vitare och mer jämna tänder, tveka inte att diskutera detta med tandläkaren.

Tänderna räcker inte till - Lösningen är tandimplantat

26 Apr 2023

Tänder är en viktig del av vårt utseende och hälsa. Tyvärr har inte alla turen att ha fungerande tänder hela livet. Men tack vare implantat kan vi nu överlista naturen och återfå vår förlorade förmåga att tugga ordentligt och le med självförtroende.

Det perfekta leendet är en myt

Det finns en utbredd missuppfattning om att det perfekta leendet handlar om en jämn, symmetrisk och vit tandrad. Men faktum är att få människor har en sådan tandrad. Ett vackert leende handlar snarare om en person som är glad och trivs med livet.

Tandproblem kan skapa stora besvär

Oavsett om det handlar om skador, sjukdom eller bara vanlig slitage så kan tandproblem skapa stora besvär i vardagen. Smärtor och svårigheter att tugga är inget man ska behöva leva med. Här kan tandimplantat vara lösningen på problemet.

Utredning och val av lämpligt alternativ

Innan man väljer tandimplantat i Malmö så börjar alltid en utredning med en grundlig undersökning. Orsakerna till tandproblemen kan vara många, och det är viktigt att hitta rätt lösning för varje individ. Det kan exempelvis vara olämpligt för växande personer att få tandimplantat.

Tandimplantat - en lyckad lösning

Om implantat är det rätta alternativet, så fäster man skruvar i titan i käkbenet med hjälp av smärtstillande. Sedan tillverkas konstgjorda tänder som är anpassade efter dina unika mått och färgen på dina andra tänder.

Efter läkningstiden och anpassning så fungerar tandimplantat precis som dina vanliga tänder och ska skötas på samma sätt. Resultatet brukar vara mycket lyckat, och du kommer inte ens själv kunna skilja mellan ett implantat och dina naturliga tänder. Så se till att ta hand om dina nya tänder ordentligt, för inget fusk med tandborstningen är tillåtet!

Högkostnadsskydd hos tandläkare i Norrköping

13 Aug 2022

En viktig fråga är om tandläkaren i Norrköping samarbetar med Försäkringskassan. Det finns många fördelar med använda högkostnadsskyddet vid tandläkarbesöken.

Eftersom hon var egen företagare kunde inkomsterna skilja sig från månad till månad. Anna jobbade inom friskvård och i den branschen visste man inte hur nästa dag, vecka eller månad skulle se ut. Därför försökte hon att planera noga för alla förutsedda och oförutsedd tillfällen i livet. Ett sätt att säkra sin ekonomi.

Anna jämförde priser när hon skulle handla och även om hon ville ha någon typ av abonnemang. Vänner skulle definitivt kalla henne ekonomisk. Så det är naturligt för henne att hitta en tandläkare där man har tandvårdsförsäkring, högkostnadsskydd eller erbjuder delbetalning vid stora ingrepp för att få en så jämn månadskostnad som möjligt.

Tandläkare som uppfyller alla önskemål

Flera hemsidor för tandkliniker lockade online. Det fanns namns som exempelvis Tandläkarna Mirum som hon markerade som favoriter. När hon hittat flera stycken var det dags att börja gallra. En av klinikerna låg nära hennes hem i Norrköping och passade bäst. De hade samarbete med Försäkringskassan och hade högkostnadsskydd.

Anna tog kontakt för att se om hon kunde boka en tid. Höll tummarna för att det inte skulle vara lång kö, något som var mera regel än undantag hos tandläkare. Kön var kort och inte nog med det. Skulle hon göra en dyrare behandling erbjöd de även delbetalning. Glad klickade hon på avsluta, nöjd med att ha fått en tid redan om två veckor.

Tryggt med tandhygienist i Solna

7 Aug 2022

För den som inte känner ett behov att besöka en tandläkare varje år finns det andra möjligheter. Istället kan man boka in en tandhygienist i Solna för kontroll.

När Kristina flyttade till Solna var en av de första sakerna hon gjorde att hitta en tandvårdsklinik som hon kunde ansluta sig till för sin årliga tandvård. Det var inte ofta som hon hade hål i tänderna men tyckte ändå att det kändes tryggt att ha lite koll på läget för att slippa överraskningar.

Hon hittade sin klinik och bokade sedan in ett första besök. Vid ankomsten blev hon väl mottagen och visad in i ett rum. Tandhygienisten kändes kunnig. Kristina var säker på att hon skulle säga ifrån ifall hon såg något alarmerande och skulle behöva besöka en tandläkare någon gång i framtiden.

Tandhygienist och andra tjänster

När hon besökte kliniken första gången upptäckte hon att de även kunde hjälpa till med andra saker. Förutom de saker som en tandhygienist i Solna hjälpte till med kunde man bland annat få behandlingar med airflow där man kunde bli av med fläckar och missfärgade tänder. De gjorde även vanlig tandblekning om man önskade några nyanser vitare tänder.

Förutom denna estetiska tandvården hade de specialisttandvård för allvarligare problem. Förlorade man tänder eller skadade tänderna kunde de göra tandimplantat och skalfasader. För nu räckte det dock gott och väl med tandhygienist. Men det kändes skönt att veta att alla dessa behandlingar fanns att tillgå på kliniken om hon skulle behöva dem.

Tandimplantat i Stockholm för moderna tänder

17 Jul 2022

Det finns säkra leverantörer av tandimplantat i Stockholm som ger dig perfekta tänder och ett snyggt leende, utan krångel, och med fördelaktiga priser.

I gamla piratfilmer kan man se hur svartmuskiga och grovhuggna pirater lägger upp ett brett leende med blänkande guldtänder. Samma sak i lite äldre skurkfilmer, det är som att guldtanden signalerar en lite snuskig lyx som bara ohederliga typer av det råbarkade slaget kan unna sig. Till råga på allt så har ju piraterna säkert slagit ut sina tänder i slagsmål med hederliga män.

Goda personer, män med heder, har inte luckor i tandraden. De kan minsann sköta sina tänder perfekt, och inte ramlar väl några tänder ut av välriktade knytnävsslag heller. Inget kan vara mer fel. Förr i tiden var man glad om man hade kvar sina tänder när man fyllde jämnt 20 år. Snarare så var redan en betydande andel av tänderna borta när man nådde vuxen ålder.

Tandimplantat – vardag inom dagens tandvård!

Idag har barn som vuxna, kvinnor som män tandimplantat. Det är inte längre något konstigt, utan en naturlig åtgärd för att reparera skador i munnen. Det betyder också att pris på tandimplantat inte längre är skyhöga, utan överkomliga för vanliga människor. För tandimplantat i Stockholm finns det många alternativ, och några bra alternativ.

Det kan vara värt att sålla lite bland klinikerna för att hitta rätt hjälp. Kanske vill man vara lite noggrann att implantatet faktiskt passar bra in i munnen, kanske vill man inte bli rånad med hutlösa priser. I vårt moderna samhälle finns det ingen anledning att råka på pirater och banditer i onödan!

Tandimplantat i Solna – en lösning för livet

30 Jun 2022

Behöver man ett tandimplantat i Solna ska man kontakta en seriös firma som hjälper en hela vägen från beslutsfattande till ingreppet och den färdiga tandraden.

Ett tandimplantat är en tand eller tandrad som monteras fast i käken. Det låter kanske lite otäckt och mekaniskt men är precis tvärtom. Med rätt hjälp så får man sitt implantat utan krångel eller besvär och dessutom ett snyggt leende som håller länge.

När implantatet ska sättas in så tittar man först på tänderna runt omkring så allt ser bra ut. Har man tandlossning så är det oerhört viktigt att först ge en behandling mot tandlossningen innan implantatet kan sättas fast. Annars lossnar det igen. Precis som i alla hantverk så är ju förarbetet viktigt, och implantat handlar på många sätt om just hantverkskunnande och skickliga praktiker.

Tandimplantat – från idé till färdigt leende

Ett implantat sätts fast genom att skruvas in i käkbenet. Det är en operation och precis som i alla andra operationer behöver man gå igenom ingreppet noga och planera så utfallet blir det bästa möjliga. Det innebär också att man som patient bör få möjlighet att diskutera hela processen med sin tandläkare för att kunna känna ett lugn inför själva operationen.

I Solna finns det leverantörer av tandimplantat som just tar ett helhetsperspektiv och där man i lugn och ro får bekanta sig med idéen om att sätta in nya tänder. Sedan göra man själva ingreppet och det är faktiskt så standardmässigt idag att det kan räknas som vardag på kliniken. Är förarbetet väl gjort, patientet förberedd och rätt tand utsedd, så är det bara att skruva på plats och se till att implantatet hamnar i rätt läge. Läs vidare om fördelarna med tandimplantat här: tandimplantatsolna.se

Bättre självförtroende med tandimplantat i Göteborg

19 Jun 2022

Tänderna är väldigt viktiga för oss människor. Man vill ha ett fint leende att visa upp. Fattas en tand kan du lösa det med tandimplantat i Göteborg.

Allt för många lider i det tysta av sina tänder. Man mår dåligt och går och gömmer sig så mycket de kan för att inte visa sina tänder. Det kan handla om allt från missfärgningar, till ojämna tänder, men även att det fattas någon tand. Vi kommunicerar mycket med ansiktsmimiken och att visa tänderna är naturligt för oss.

Så hur blir det då när man mår dåligt över sina tänder. Jo, man gömmer sig, vill inte le öppet och försöker hålla sig undan. Vilket är så onödigt med tanke på hur duktiga tandläkare vi har där ute. De kan hjälpa dig med dina problem oavsett om det fattas en tand, eller om du behöver räta ut dina tänder.

Ersätt med ett tandimplantat i Göteborg

För dig som av någon anledning har behövt dra ut en tand, så betyder det inte att du kommer vara tandlös i resten av ditt liv. Är det en tand som syns mycket, eller som exempel ställer till med besvär när du tuggar? Då kan du ersätta den med ett tandimplantat istället.

Tandimplantaten kommer att fungera precis som den vanliga tanden. För att få allting att bli rätt så vänder du dig till specialister på tandimplantat i Göteborg. De ser till att du får bra vård och en ny tand som både tål att visas och som du kan tugga med.

Flexibla, kompetenta tandläkare i Malmö

6 Feb 2022

Livet springer på. Vi har saker vi måste ta itu med och då tenderar vi att skjuta på saker. Tandläkaren är ett exempel. Nu kan du hitta en tid som passar dig hos en kompetent tandläkare i Malmö.

Vi gör alla prioriteringar om vad som är viktigast i livet. Ingen hinner med allt. Att besöka tandläkaren brukar vara något som man skjuter upp, men till sist står man där och måste få gjort en dyr lagning som kunde ha undvikits. Eller du kanske redan har något du måste få lagat och går nu runt och undviker att äta vissa saker för att du vet att det kommer göra ont. Nu finns det ingen anledning att skjuta tandläkarbesöket framför sig längre. Tandläkare i Malmö har väldigt generösa öppettider och det 365 dagar om året.

Lyhördhet, kompetens och förståelse hos tandläkare i Malmö

Om du lider av tandläkarskräck ska du veta att tandläkarna i Malmö har full förståelse. De vet att det kan kännas obehagligt när någon har olika verktyg i munnen på en och att det kan vara en utsatt situation. Tandläkaren lyssnar och förklarar precis vad som kommer att göras. Du får full förståelse och kan tryggt gå och få bort placken eller få hålet lagat. Eller kanske vill du bleka tänderna för att få tillbaka det där skinande pärlvita leendet du hade som ung? Priserna är överkomliga, öppettiderna generösa och tandläkarna kompetenta. Om detta inte är nog så kan du boka en gratis konsultation. Gör det idag.

Sluta må dåligt över sneda tänder

25 Jun 2021

Mår du dåligt över dina sneda tänder? Om svaret är ja, så lyder följdfrågan: har du någon gång hört talas om Invisalign? Inte alls? I sådant fall borde du verkligen läsa den här texten.

Det finns många personer som har sneda tänder, mer eller mindre. Det är inte något fel med det. Men en del tycker inte att det är så roligt att ha det. De kanske till och med lider av det. Gör man det så vill man inte gärna visa sina tänder. Följden blir att man slutar le och skratta. Ett liv utan skratt och leenden är inte roligt. Därför är det värt att göra någonting åt lidandet.

Börja le med Invisalign

En tandställning i metall var den vanliga lösningen på problemet förr. Men många tyckte att den inte var så snygg och att den skavde. Därför är Invisalign en himla bra metod! Då använder man genomskinliga skenor. De syns alltså inte. De är också personligt utformade efter just dina tänder och när skenan har reglerat en del, byter man den sen mot en ny och fortsätter reglera. Detta gör man tills man får ett resultat som man är nöjd med.

Har du ledsnat på att försöka dölja ditt leende? Har du bestämt dig för att göra slag i saken och prova denna metod? Börja då med att söka på t.ex. “invisalign i Stockholm”. Då kommer du få upp alternativ på kliniker, i närheten där du bor, som kan utföra detta. Lycka till – och börja le!

Pedagogisk tandläkare i Solna

6 Dec 2020

De flesta drar sig för att gå till tandläkaren. Men om man får ett trevligt bemötande hos en pedagogisk tandläkare i Solna är det ganska trevligt att gå dit. Man vill ju ha hela, fina tänder.

Det är ganska vanligt med tandläkarskräck. Kanske beror det på att man så sällan går till tandläkaren så att det känns ovant och konstigt när man väl är där, eller så har man något minne från förr som spökar. Det är något som din tandläkare i Solna tar på allvar och därför kan du vara lugn när du får ett professionellt och vänligt bemötande. Man får bedövning om man vill, och tandläkaren förklarar på ett pedagogiskt sätt vad det är för procedurer som görs.

Du måste våga gå dit

Kanske har du inte besökt en tandläkare på ett tag och är rädd för att det är mycket som behöver åtgärdas. Men det är viktigt att du går och får tänderna kollade, så att du inte riskerar tandköttsinflammationer och tandlossning. Hål i tänderna behöver lagas, förstås, och det finns många andra saker som en tandläkare kan hjälpa dig med.

Om det redan fattas några tänder går det att få snygga implantat, så att du vågar le mot din omgivning igen. Man kan bleka tänder, rätta till dem om de växer snett, och det mesta kan tandläkaren fixa. Det allra första man gör är att ta röntgenbilder, så att tandläkaren kan se hur tänderna sitter och bedöma deras skick. Sedan får du all hjälp du kan behöva. Läs mer om tandläkare och hur en kan hjälpa dig på denna hemsida: https://www.solnatandläkarna.se 

Hitta tandläkare i Sundbyberg

19 Aug 2020

Bor du i eller nära Sundbyberg har du gott om tandläkare att välja bland. Stockholms norra storstadsområde med Bromma, Sundbyberg och Solna har en stor befolkning vilket ger mycket goda förutsättningar för företagare inom alla typer av handel och servicetjänster. Detta ger dig som boende i Sundbyberg utmärkta möjligheter att hitta en bra tandläkare både till dig själv och till ditt barn.

Folktandvården eller privat tandläkare?

Många tror att man måste ta sitt barn till Folktandvården, men det stämmer inte. Tandvård är gratis för alla barn och ungdomar upp till tjugofyra års ålder och det gäller hos både Folktandvården och hos privata tandläkare. Anledningen till att de flesta (7 av 10) barn ändå går till Folktandvården är att det är bekvämt, och att Folktandvården för många känns som den ”riktiga” tandläkaren. Men det finns naturligtvis många fantastiskt bra tandläkare även på de privata mottagningarna.

Om man vidgar vyerna till att omfatta både Folktandvården och privata tandläkare i Sundbyberg får man så klart betydligt fler mottagningar att välja bland. Vilket så klart är bra, men också kan göra att det blir svårt att veta vart man ska ta sitt barn. Går man själv hos en privat tandläkare känns det kanske mest naturligt att även barnen får gå på undersökningar där. Och är man stammis hos Folktandvården är det så klart det mest naturliga.

Pojke hos tandläkaren

Prova flera mottagningar

Men varför inte låta barnen prova på lite olika tandläkare de första åren och se vart ni trivs bäst? Många tandläkare i Sundbyberg har prova-på-priser för vuxna och då kan även du passa på att själv botanisera lite bland mottagningarna. Tänk på att en mindre mottagning kan göra att besöket känns mer intimt, och chansen är stor att barnet får samma tandläkare vid varje besök, något som ökar tryggheten för både dig och barnet. Detta är en stor fördel som många privata tandläkare har framför Folktandvården, där det ofta är en ny tandläkare varje gång ditt barn kallas till en undersökning.

Sök på tandläkare Sundbyberg

Genom att söka på Tandläkare Sundbyberg och till exempel ”erbjudande” eller ”sista minuten” får du inte bara en överblick över de flesta tandläkare i Sundbyberg utan kan även se var du kan boka billiga undersökningar till dig själv. Tänk på att det inte är alla mottagningar som har utbildade barntandläkare, så försäkra dig alltid om att tandläkaren tar emot barn och kolla gärna också om tandläkaren fått några omdömen från besökare som varit där med barn.

Hjälp ditt barn hitta den perfekta tandläkaren

Hittar du en tandläkare som ditt barn verkligen trivs med så har du gjort en stor insats för ditt barns framtida tandhälsa. Att som barn få gå till en tandläkare man känner sig trygg med och där besöket blir något man ser fram emot gör att tandläkaren blir ett naturligt inslag i livet och att barnet kommer att fortsätta gå på rutinmässiga undersökningar även i vuxen ålder.

Vad är det som orsakar dålig munhälsa, och vad gör man åt det?

26 Feb 2020

Vet du vad som orsakar dålig andedräkt och vad du kan göra åt det? Vill du hålla ditt leende fräscht och slippa plack och tandsten? Lär dig hur du tar hand om dina tänder på bästa sätt här.

Dålig andedräkt orsakas av beläggningar och bakterier runt tänderna och på tungan. Dessa beläggningar består av plack och tandsten och om de får möjlighet att växa till sig kan de leda till karies, som också brukar kallas tandröta eller hål i tänderna. Detta går att förebygga enkelt hemma om man är noga med hur man sköter sina tänder, men ibland kan det behövas professionell hjälp att rengöra munhålan.

Plack och tandsten

Plack är den genomskinliga hinna som uppstår på tänderna några timmar efter tandborstning. Denna kan tillsammans med socker bilda syror som fräter på tänderna. När tandemaljen sedan bryts ner kan det bildas karies. När plack kommer i kontakt med saliv kan det förkalkas och bildas tandsten, ett hårt lager som lägger sig längs tandraden. Tandsten är viktigt att få bort eftersom det kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Det är svårt att få bort och många gånger behövs det en tandläkare för att göra det. Man kan själv ofta känna med tungspetsen om man har tandsten eftersom det har en skrovlig yta. Om det är tandsten som sitter under tandköttskanten kan man märka av mindre blödningar i munnen. Det är dock inte alltid man upptäcker det själv, men tandvårdspersonal kan ställa säkra diagnoser.

Att sköta munhygienen hemma

Det enklaste sättet att hålla munnen fräsch och undvika tandsten är att borsta tänderna noga två gånger varje dag i minst två minuter per gång, följt av rengöring mellan tänderna med hjälp av tandtråd och andra hjälpmedel. Det finns olika sorters storlekar och borstar som kan nå trånga utrymmen mellan tänderna och längst in i munnen. Efter rengöring är det bra att tillföra fluor som finns bland annat som munskölj och tabletter. Om man använder en tandkräm med fluor ska man undvika att skölja med vatten efteråt, så det kan verka efter borstningen. Man kan också använda munskölj mitt på dagen för att lägga till ytterligare skydd. Att använda en tungskrapa för att få bort illaluktande beläggningar från tungan kan också kännas fräscht. Kom ihåg att byta tandborste minst varannan månad, och att välja en som inte är för hård. För hårda tandborstar kan nämligen skada tandköttet istället för att rengöra det ordentligt. Vi rekommenderar den här hemsidan: https://www.solnatandläkarna.nu

Så påverkas tandvården av barnkonventionen

5 Feb 2020

Första januari 2020 gäller FN:s barnkonvention som lag i Sverige. Så påverkas tandvården av barnkonventionen.

Den första januari 2020 får Sverige en ny lag som påverkar situationen för barnen i landet. Det är FN:s barnkonvention som implementeras i svenska lagen vilket många föreningar som kämpar för barnens rätt har kämpat för länge. 

Några som uppskattar ändringen är Barnombudsmannen som anser att barnens rätt inte helt tydligt har implementerats i svenska vården. Det gäller då både tandvård och sjukvård. 

I en artikel från Tandläkartidningen säger Gunilla Klingberg att barn som far illa inte anmäls i den utsträckning som det borde. Det finns alltså tillfällen då barnen inte bemöts med respekt och i vissa fall till och med kränks. 

Lagen ska stärka barnens ställning

FN:s barnkonvention kan alltså stärka barnens ställning i samhället. Framförallt är det ”barnets behov” som ska sättas i fokus. Ett exempel är att barnkonsekvensanalyser kan behöva genomföras i betydligt större utsträckning än tidigare. Barn kan även få det lättare att lämna in åsikter på den vård man fått. 

Det innebär även att vårdpersonalen behöver se på barnets hela situation på ett tydligare sätt än tidigare. Än så länge sker mycket få orosanmälningar av personer i vården trots att det är där som de första tecknen borde kunna ses på dåliga familjeförhållanden. Med barnkonventionen som lag kan mer utbildning ske mot att just se till barnets bästa och hur man lättare ska upptäcka missförhållanden. 

Arbete med barn kräver kunskap om barn

Idag finns ingen tydlig skillnad mellan att jobba med barn och vuxna som tandläkare. En del väljer visserligen att specialisera sig men allmänna tandläkare kan både få barn och vuxna att ta hand om. När barnkonventionen blir lag ställs högre krav på de som jobbar med barnen. Tandläkartidningen skriver att en tandläkare som ska jobba med barn förväntas ha kunskap om barnets utveckling, hälsa och hur en vuxen inom vården på ett tydligt sätt kan kommunicera med barn. 

Försenad utredning

Inför införandet av lagen har Barnkonventionsutredningen arbetet med frågan. Tanken var i början att lägga fram ett förslag redan november föregående år. Men efter förseningar blev det inte förrän januari 2020 som lagen kunde implementeras. Utredningen pågick fram till 15:e november 2019 varpå beslutet togs om lagändringen. 

Med lagändringen följer även vägledning och tolkning kring hur lagarna ska användas i vardagen. Dessa kan bland annat laddas hem från SKL.se samt Regeringen.se. Via Regeringen.se går det även att läsa utvecklingen och utredningen som legat bakom lagen. 

Har ditt barn slagit ut en tand?

1 Aug 2018

Det finns en tydlig skillnad mellan att slå ut en tand som vuxen och att göra det som barn. Det senare situationen ger nämligen en större chans till räddning. Något som enklast förklaras av det faktum att det växer ut nya tänder hos barn. Detta förutsätter dock att den utslagna tanden är en mjölktand.

Handlar det om en permanent sådan så kan det faktiskt bli betydligt mer problematiskt än för en vuxen person vars tand, av någon anledning, lossnat eller slagits ut. För en vuxen kan nämligen få tandimplantat inopererade, något som sällan är en gångbar lösning då man ser till ett barn. Ett barn får ofta se andra lösningar än just tandimplantat - ofta någon typ av tandprotes. Detta åtminstone fram till dess att man nått ett visst steg i sin utveckling.

Tandimplantat kräver en utvecklad käkmuskulatur

Det som är talande för ett tandimplantat är att det handlar om en permanent lösning. Sköter man sina implantat på ett korrekt sätt (de måste fortfarande göras rena och detta på ett mer noggrant sätt än vanliga tänder; detta för att slippa infektioner och inflammationer) så har man också goda möjligheter att se sitt/sina tandimplantat fungera precis på samma sätt som den ordinarie tanden gjorde.

Man borrar nämligen fast skruvar av titan i käkbenet. Titan i sin tur är ett ämne som ofta välkomnas av kroppe och, så att säga, växer ihop med vår vanliga benvävnad. Inom loppet av något år så kommer en patient med tandimplantat - återigen, förutsatt korrekt skötsel - att kunna tugga, le och prata precis som vanligt.

Gällande leendet så är det en annan fördel: varje krona anpassas efter hur alla övriga tänder ser ut. Med sofistikerad teknik så kan man återskapa varje gropighet och ge kronan exakt samma storlek och färg som tanden bredvid. Ingen kan således se att det handlar om ett tandimplantat. Mer information om tandimplantat finns att hitta här: https://www.tandimplantatstockholm.biz.

Rökare och barn erbjuds andra alternativ

Barn då? Varför inte hjälpa ett barn genom att erbjuda denna perfekta lösning direkt - varför måste tandproteser vara lösningen initialt? Svaret är att ett tandimplantat dels kräver en starkt käkmuskulatur och dels också en fullt utvecklad sådan. Ett barns käke är inte färdigväxt och den titanskruv som borras in skulle då bromsa upp de andra tändernas framfart; att likna med ett lok som krockar och där följande vagnar börjar tryckas åt sidorna.

Åldern och utveckling är alltså något som man tar stor hänsyn till vid diskussioner om tandimplantat. På samma sätt gör man med vuxna och äldre; men där finns det ofta andra anledningar till varför lösningen väljs bort. Rökning är ett typiskt sådant skäl då den olaten gör käken rejält mycket svagare. Därför bedöms rökare ofta som sämre kandidater än icke-rökare.

← Äldre inlägg