Mjölktänder – några tankar om dessa

Mjölktänderna är de första uppsättning tänder som vi människor får och de bildas redan i fosterstadiet. Ungefär vid vecka fjorton så har tänderna blivit hårda som en följd a mineraliseringen och där kalk och fosfor tillkommit och förvandlat den mjuka massan av celler till denna mer bestämda form. Märk väl: mjölktänderna är i det här stadiet fortfarande under tandköttet och således inte synliga.

Det blir de då barnet befinner sig någonstans mellan 6-9 månaders ålder (även om vissa barn faktiskt föds med tänderna synliga) och här gäller som allt annat gällande barn och utveckling: den ser olika ut. Vissa barn har mjölktänderna synliga redan vid tre månaders ålder – andra först efter kanske 13 månader. Börjar barnet närma sig 1.5 år och fortfarande inte har någon mjölktand synlig så bör man som förälder söka sig till BVC och sedermera få en remiss till en tandläkare för vidare undersökning kring vad detta beror på. Innan dess dock – ingen anledning till oro. Här kommer några tankar om mjölktänder, i punktform, som kanske kan svara på några frågor som du har:

  • Man har tjugo mjölktänder, jämnt fördelade – tio och tio – i över- och underkäke.
  • Mjölktänder ska skötas med samma omsorg som vanliga tänder. De är betydligt känsligare för kariesangrepp och som förälder så måste man se till att barnets tänder blir borstade två gånger dagligen
  • Övrigt gällande skötsel: borsta med minimalt med tandkräm – en anpassad för barn – och använd en tandborste som även den är tillverkad för just en barnmun.
  • Mjölktänder är betydligt mindre och vitare än vanliga tänder. Namnet kommer antingen från just detta faktum eller för att de uppkommer medan barnet ammar.

Tappa mjölktänder är en del av livet

Som vuxen kanske du kan komma ihåg spänningen som låg i att rucka på en lös tand, pillra och dra i den till dess att den lossnade. Du kanske minns att du – stolt – sprang till din mamma och pappa och lämnade tanden varpå tanden lades i en burk innan läggdags och där burken innehåll förvandlats till en tiokrona då du vaknade. Tandfen!

Sådana här traditioner tycker vi att du ska försöka överföra till ditt barn; det lindrar dels processen kring att tappa tänderna och dels så gör det också detta oundvikliga förlopp lite mer spännande.

Vanligt är att ett barn börjar tappa sina mjölktänder någon gång i sexårsåldern (och samtidigt så tittar fyra nya tänder fram; de så kallade sexårständerna) och att det hela brukar ha avtagit senast i trettonårsåldern. Det – liksom vid uppkomsten av mjölktänderna – är dock väldigt varierande och skiljer sig från barn till barn.