Tänder – när kommer de på en bebis?
De första tänderna bildas redan i fosterstadiet och omkring vecka 14 så börjar de ändra form. Från att först har varit mjuka celler så sker en mineralisering – fosfor och kalk tillkommer – och tänderna i fråga blir hårdare. De sitter fortfarande i käkbenet och det här gäller både de första tänderna – mjölktänderna – och de permanenta tänder som därefter följer och som finns kvar genom resten av livet. Barnet föds och för de flesta så innebär det att munhålan inte har en endaste tand som syns (i vissa fall så föds faktiskt barn med tänder – ovanligt; men ofarligt!).
Tänderna ligger således fortfarande kvar i käkbenet och vanligt är att de kommer fram någon gång mellan 6-9 månaders ålder. Ge och ta några månader här – alla barn är olika och utvecklas i olika takt. De första tänderna brukar synas i underkäken och det brukar som regel handla om framtänderna. Därefter så brukar överkäkens framtänder synas och efter ungefär 3 år så brukar samtliga tänder vara ute i det fria. Viktiga saker att ha i åtanke då det kommer till tänder och en bebis är följande:
- Det kliar. Barnet brukar ofta skrika i samband med att tänderna kommer fram och det gör så av den anledningen att det kliar i munnen. Ibland så kan det även uppkomma blåmärken. Allt detta läker – men under denna period så kan man underlätta för sitt barn genom att köpa bitringar som kan lindra klådan.
- Barnet kan få diarré. Det är inte ovanligt att ett barn i samband med tändernas genombrott drabbas av diarréer.
- Barnets salivproduktion ökar: dreglar ditt barn mer än vad det tidigare gjort så kan det mycket väl vara en indikation på att tänderna håller på att bryta igenom. För att slippa tvätta så ofta så rekommenderas ett dreggelskydd som man knäpper ihop runt halsen.
Ska man borsta tänderna på en bebis?
Vi vuxna borstar våra tänder två gånger om dagen – morgon och kväll – och detsamma rekommenderas även för en bebis vars tänder börjat synas. Av primärt två anledningar:
- Ett barns tänder är känsligare och drabbas av kariesangrepp på samma sätt som vuxna. Det fastnar beläggningar av bakterier även på tänderna hos en bebis och därför så bör man borsta dem. Nya tänder är alltid känsligare också så här bör man som förälder vara noggrann med att undersöka bebisens mun med jämna mellanrum för att se om det kommit några nytillskott.
- Bra för rutinen. Ser man till tandborstning så är det en väldigt bra sak att föra in i exempelvis kvällrutinen. Bad – ny blöja – pyjamas – borsta tänderna – saga – natti-natti. En bebis blir trygg av rutiner.
Slutligen några tips kring hur du ska borsta:
- Mjuk tandborste. Fokusera på tänderna och se till att borsta dessa så gott det går. Det tar inte så lång tid då det handlar om två, kanske fyra tänder.
- Tandkräm: använd väldigt, väldigt lite tandkräm och försök att se till att bebisen inte sväljer denna.