Tandläkare på Södermalm

Bor du på Södermalm har du aldrig långt till bra tandvård. Här finns både Folktandvården på ett flertal ställen och ett stort och bra utbud av större och mindre privata inrättningar. Även om du inte har akuta besvär eller en historia av problem med tänderna bör du regelbundet besöka en tandläkare. En tandläkare hjälper dig att hålla koll på din tandhygien så att du inte börjar slarva. Vår munhygien kan ändras under livets gång och om tänderna och tandköttet börjar må dåligt kan det gå snabbt utför. Många går genom livet med mycket tandsten utan att tänka särskilt mycket på det, men till slut kommer det att resultera i tandsjukdomar. Undersökningar visar att personer som regelbundet går på tandläkarkontroller har mindre problem med karies och andra munsjukdomar. De får dessutom behålla fler tänder lång upp i åldrarna. Det har också visat sig att det lönar sig att börja gå regelbundet till tandläkaren även om man inte tidigare gjort det. Det går snabbt att få en bra munhygien om man gör en ansträngning.

Varför?

Det finns många anledningar till att man vill uppsöka en tandläkare. Den vanligaste är att det gör ont i en tand eller flera. Det kan bero på långt utvecklad karies, blottade tandhalsar efter för hård tandborstning, tandlossning eller infektion i exempelvis en fyllning. Anledningarna kan som synes vara många, och det är därför ingen idé att vänta och se om det går över av sig själv. Viss tandvärk kan vara ett tecken på att du behöver akut hjälp. Då får du ringa och se om det finns akuttider och vart du behöver vänta kortast tid.

Andra anledningar är att man upplever att man har fått mer tandsten, att man har fått kommentarer om dålig andedräkt och inte lyckas åtgärda det.

Undersökning och återbesök

När du kommer in till en tandläkare du inte varit hos förut får gör tandläkaren en undersökning av dina tänder och ditt tandkött. Du får där veta statusen på dina tänder, och om det finns någonting akut som behöver åtgärdas. Du brukar ofta få en tid hos en tandhygienist, som hjälper dig att ta bort tandsten. Sedan brukar du kunna välja om du vill bli kallad varje eller vartannat år. Hur ofta man bör gå till tandläkaren är individuellt, vissa föds med väldigt starka tänder och mycket små anlag för tandsten, andra är mer utsatta. Dock bör man inte vänta mer än två år mellan besöken.

Vårda tänderna

En tandläkares bästa råd för att behålla en bra munhygien och starka tänder är att borsta tänderna noga morgon och kväll med fluor, att alltid använda tandtråd innan du borstar, inte småäta mellan måltiderna, att dricka mycket vatten och att regelbundet besöka en tandläkare. Sköter du om dina tänder ordentligt kommer du att tacka dig själv senare i livet.


12 Oct 2017