Har ditt barn slagit ut en tand?

Det finns en tydlig skillnad mellan att slå ut en tand som vuxen och att göra det som barn. Det senare situationen ger nämligen en större chans till räddning. Något som enklast förklaras av det faktum att det växer ut nya tänder hos barn. Detta förutsätter dock att den utslagna tanden är en mjölktand.

Handlar det om en permanent sådan så kan det faktiskt bli betydligt mer problematiskt än för en vuxen person vars tand, av någon anledning, lossnat eller slagits ut. För en vuxen kan nämligen få tandimplantat inopererade, något som sällan är en gångbar lösning då man ser till ett barn. Ett barn får ofta se andra lösningar än just tandimplantat - ofta någon typ av tandprotes. Detta åtminstone fram till dess att man nått ett visst steg i sin utveckling.

Tandimplantat kräver en utvecklad käkmuskulatur

Det som är talande för ett tandimplantat är att det handlar om en permanent lösning. Sköter man sina implantat på ett korrekt sätt (de måste fortfarande göras rena och detta på ett mer noggrant sätt än vanliga tänder; detta för att slippa infektioner och inflammationer) så har man också goda möjligheter att se sitt/sina tandimplantat fungera precis på samma sätt som den ordinarie tanden gjorde.

Man borrar nämligen fast skruvar av titan i käkbenet. Titan i sin tur är ett ämne som ofta välkomnas av kroppe och, så att säga, växer ihop med vår vanliga benvävnad. Inom loppet av något år så kommer en patient med tandimplantat - återigen, förutsatt korrekt skötsel - att kunna tugga, le och prata precis som vanligt.

Gällande leendet så är det en annan fördel: varje krona anpassas efter hur alla övriga tänder ser ut. Med sofistikerad teknik så kan man återskapa varje gropighet och ge kronan exakt samma storlek och färg som tanden bredvid. Ingen kan således se att det handlar om ett tandimplantat. Mer information om tandimplantat finns att hitta här: https://www.tandimplantatstockholm.biz.

Rökare och barn erbjuds andra alternativ

Barn då? Varför inte hjälpa ett barn genom att erbjuda denna perfekta lösning direkt - varför måste tandproteser vara lösningen initialt? Svaret är att ett tandimplantat dels kräver en starkt käkmuskulatur och dels också en fullt utvecklad sådan. Ett barns käke är inte färdigväxt och den titanskruv som borras in skulle då bromsa upp de andra tändernas framfart; att likna med ett lok som krockar och där följande vagnar börjar tryckas åt sidorna.

Åldern och utveckling är alltså något som man tar stor hänsyn till vid diskussioner om tandimplantat. På samma sätt gör man med vuxna och äldre; men där finns det ofta andra anledningar till varför lösningen väljs bort. Rökning är ett typiskt sådant skäl då den olaten gör käken rejält mycket svagare. Därför bedöms rökare ofta som sämre kandidater än icke-rökare.

1 Aug 2018